<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17687906\x26blogName\x3dSefalet+G%C3%BCnl%C3%BC%C4%9F%C3%BC\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://sefalet.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://sefalet.blogspot.com/\x26vt\x3d-656156130501613377', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Salı, Kasım 22, 2005

Kıssadan Hisse İngilizce

İngilizce kelime dağarcığının büyük bir bölümü başka dillerden geçmiştir. Şekspir (Shakespeare) olmasa İngilizce ne olurdu tartışması çok yapılır. İngilizce'ye girmiş büyük orandaki yabancı kelimeler İngilizce dil bilgisini olumsuz yönde etkilemiş ve İngilizce dil bilgisi kurallarının hemen hepsinin pek çok kuraldışı örneğini yaratmıştır. Aslında İngilizce'nin gelişim tarihi incelendiğinde, dil bilgisi açısından sağlam temellerin oluşmamış olması doğal görünmektedir. İlk evrelerinden itibaren, farklı dillerin sözcük ve dil bilgisi kurallarının etkisine girmiştir. Germen dil gurubu kökenli olmasına rağmen, İngilizce'nin dil bilgisi kuralları çoğunlukla Latince'den geçmiştir.Kısacası İngilizce seçmeci (eklektik) bir yapıya sahip, toplama bir dildir. Bu bakımdan tutarlı bir dil bilgisi sistemi yoktur. İngilizce'nin dil özellikleri, onun "evrensel bir dil" olmasına en büyük engeldir.

Bu duruma gelmiş yani dil bilgisi kuralları yozlaşmış bir dil, doğal olarak kelime türetemez. Matematik yapmak için matematik kurallarına ihtiyaç vardır. Matematiği bozulmuş bir dil tutarlı bir şekilde kullanılamaz. Dilin tutarlı kullanılamaması, düşünce ve ifadelerin tutarsızlığını doğurur ki bu noktada ölmeye başlayan yalnız dil değil aynı zamanda dilin içinde bulunduğu kültür çevresidir. Gerek bilişim dünyasında gerek başka alanlarda İngilizce yeni kelimelerin manasız olmasının ana nedeni budur. Bu yüzden ya bir anlama gelmeyen sesten ibaret kelimeler üretilmekte ya da eski sözcüklere yeni anlamlar yükleme yoluna gidilmektedir. Eski sözcüklere yeni anlamlar yüklemek bir sözcüğün birbirinden alakasız anlamlara sahip olmasına, dolayısı ile kullanım sırasında anlam karmaşasına neden olmaktadır. Sözcüğün ilk anlamı ile hiçbir alakası olmayan üçüncü dördüncü anlamlar, anlam bakımından dile büyük ölçüde bir yavanlık getirmektedir.

İngilizce, yabancı sözcüklerin dil üzerinde yaptığı olumsuz etkilere iyi bir örnek (çok ironik). Bazı devletlerin siyasi ve kültürel baskısı ortadan kalktığı zaman, İngilizce'nin aynı Latince gibi kullanım dışı kalması pek muhtemeldir.

Bu anlattıklarımın ana dilimiz ile ilişkisini kurmayı, size bırakıyorum.


0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home