<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d17687906\x26blogName\x3dSefalet+G%C3%BCnl%C3%BC%C4%9F%C3%BC\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://sefalet.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://sefalet.blogspot.com/\x26vt\x3d-656156130501613377', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Cuma, Ağustos 08, 2008

Al sansürünü de git!

Genelağ (internet) zamanımızda oldukça çok kullanılan ve de giderek artan bir ivme ile hayatlarımıza giren bir araç. Kullanıcısı çok olmasına rağmen, bu garip alet üzerine düşünen insan pek o kadar yok. Bu alışkanlığımız pek çok konu için geçerli. Bir şeyi kullanmak her zaman için onun üzerine düşünmekten daha kolay ve yapılası geliyor herhalde bize. Belki Homo Sapiens ile Homo Sapiens Sapiens arasındaki farkın getirdiği bir durum var ortada. Kitaplara geçmiş ama henüz hayata geçmemiş bir evrim mi söz konusu acaba?

Genelağ (resmi kaynakların arzuladığı şekliyle "genel ağ" veya ben dünya vatandaşıyım diyenlerin deyimi ile "internet") olgusu ile matbaanın özellikle Avrupa'da ortaya çıkışı ve gelişmesinde geçirdiği süreç arasında çok benzerlik bulunmakta. Eserler daha çok miktarda basıldı ve ucuzladı. Gutenberg'den sonra yıllarca, kitap işi ile uğraşanlar bile, elle çoğaltılmış kitapları daha önemli gördüler. Hatta bu hoşnutsuzluk dine bile yansıdı; matbaadan çıkan incil ile elde yazılmış olanı dinen eşit görülmedi. Toplumun aydın kesimi, matbaayı önemli görmelerine rağmen; iyi kitapların değil de kötü kitapların daha çok basılacağı korkusuyla, büyük endişeler taşıdılar. Matbaa yayınları için özel lisans şartı kararını veren (uygulanmasa bile) mahkemeler ve daha neler neler.

Sözün özü, halen, matbaa ile yeni tanışan Avrupa toplumlarının yaşadıklarına benzer bir hissiyat içindeyiz. Ne kafamızda tam bir yere oturtabiliyoruz ne hukukumuzda. Çünkü aynı yıkıcı bir doğa olayının evimizi, canımızı, alışkanlıklarımızı ezip geçmesi gibi o da pek çok yerleşik değerin üzerinden geçiyor, kimisini yok ediyor kimisini dönüştürüyor. Bu tarz devrimsel olgulara tarihte ancak yüksek bilinçli toplumlar karşı koyabilmiştir. Böyle yenilikler ve sıkı değişimler, ancak, bunlara nasıl uyum sağlayabileceğini görebilen toplumlara cellat olmazlar.

Konu derin ama bu yazının niyeti başka. O yüzden genelağın, tapulu arazi mantığıyla yaklaşılmaması gereken bir alan olduğunu söylemek ile yetinelim. İnsanoğlu, sahipsiz arazide de oyun oynamasını başarabilen bir canlı düzeyine artık gelmeli.

Birinin diğerinin yerine konuşmasına, hareket etmesine karşıyız. Sahiplenmeye ve sahip rolüne karşıyız. Anlamadan hatta düşünmeden hareket etmeye karşıyız. Kuşa deve denmesine de karşıyız ve bir de sansüre karşıyız. O yüzden:

Aşağıdaki adresten indireceğiniz dosyadaki yazılımı kullanarak, engellenen sitelere erişmeniz mümkün. Küçük boyutlu yazılımı çalışır bıraktığınız sürece, istediğiniz engelli siteye girebilirsiniz. Emeği geçenleri, kendilerinin dışındaki insanları da düşündükleri için kutlarız. Başkalarını düşünmemiz, umarız hep böyle özgürleştirici nitelikte olur.

Buradan buyrun.

Not:Tarayıcılarınızı, yazılımı kurduktan sonra eğer çalışır durumdalar ise kapatıp açın. Yazılımın kodları kapalı, her ne kadar güvenilir bir kaynak olsa da, kullanımın sorumluluğu deneyenlere aittir. Temel olarak host dosyasını sansürlü adreslerden temizlemek işini görmekte. Bu yüzden yazılım her açıldığında belli bir adresten host dosyası ile ilgili yeni güncelleme var mı denetlemektedir. Yazılım imzasız olduğu için virüs koruma yazılımları tarafından sakıncalı uyarısı verebilir. Arz edilir.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home